onsdag 20. desember 2017

Kalender 2018

I en periode nå har vi jobbet med å lage kalender for 2018. Jeg har i perioden jobbet i Illustrator med pen tool. Med dette har jeg laget forskjellige modeller og illustrasjoner. Alle illustrasjonene er inne i en sirkel, og dette er med på å lage konseptet mitt. 

Over er illustrasjonen som hører til måneden november. Jeg ble veldig fornøyd med denne og føler at den viser den kalde og friske luften når det nærmer seg vinter. 
Jeg valgte å lage alle illustrasjonene innenfor en sirkel. Og dette gjorde hele kalenderen veldig stilren, noe jeg ønsket. 
Jeg fant inspirasjonen min på Pinterest noe som gjorde at oppgaven gikk framover. Måten jeg jobbet på var at jeg lagde illustrasjoner, etter ting jeg så på Pinterest. Deretter satte jeg hver enkelt illustrasjon inn i en boble, og etter dette satte jeg det inn i kalenderen. Noe som jeg lærte når jeg satt og jobbet var at jeg ikke burde stoppe opp hvis jeg ikke kommer opp med en illustrasjon. Jeg burde heller velge en annen måned og jobbe med den, slik at man kommer framover. Dette gjør at jobbingen blir mer effektiv, og man føler ikke at man ikke kommer noen vei. Noe som også er viktig å huske på er at man helst burde kopiere illustrasjonene rett inn i InDesign slik at man får best mulig kvalitet. Man burde IKKE lagre filene som JPEG for da blir kvaliteten svekket betraktelig. 

Når alt var satt sammen begynte justeringene som innebar: justering av tall, endring av illustrasjoner og komposisjonen i kalenderen. Når alt dette var fikset litt på ble jeg veldig fornøyd for kalender ble veldig fin og slik jeg ønsket. En enkel kalender med stilrent uttrykk. 


Tips:
Dette er en perfekt julegave til foreldre eller andre💝 

søndag 4. juni 2017

Infografikkoppgave i naturfag

I en periode nå så har vi i klassen min arbeidet med en oppgave i naturfag, i samarbeid med medier og kommunikasjon. Oppgaven gikk ut på å lage en slags plakat med enten temaet: Solfanger, solcelle eller varmepumpe. Jeg valgte da solfanger, fordi det var denne jeg fikk ideer om først. 

Jeg startet hele prosessen ved å lage en idé kart, der skrev jeg ned fakta om solfanger, og det jeg vill prøve å få med på plakaten.
Deretter lagde jeg et moodboard med bilder som da inspirerte meg. Jeg bruker også de fargene jeg finner i bildene, i plakaten. 
Jeg googlet også litt underveis, slik at jeg fikk noen ideer om hvordan en slik plakat skal se ut. 

Under har jeg lagd en bildeserie slik at du kan se hvordan utviklingen var. 


Måten jeg lagde huset var å bruke Pen Tool, på denne måten fikk jeg den formen jeg ville. Jeg farget først huset, men fant fort ut at illustrasjonen av solfangeren passet fint sammen med huset. Dette gjorde da at jeg fikk mer plass til informasjon og bobler på plakaten.
Illustrasjonen av solfangeren lagde jeg ved å se på en tegning. Jeg fulgte denne og brukte rounded rectangle tool, til å lage rørene, rectangle tool til å lage solfangeren og elipse tool til å lage pumpene. Jeg er fornøyd med at jeg klarte å lage den, og det var ikke så vanskelig som jeg trodde det skulle være. 
Solen lagde jeg ved å bruke elipse tool og arc tool- til solbølgene. 

Jeg prøvde å jobbe med luft i plakaten, slik at den ikke vil oppfattes som så tung og kjedelig. Ved å bruke bobler så skiller man teksten fra bakgrunnen, slik at den blir enklere å lese. Når jeg lagde en sky over pipa, så blir plakaten mer leken, og får nye former, samtidig som det blir gjentatt i hjørner på boblene og i den runde solen.

Det jeg lært ved dette var å lage svingete linjer, hvordan man bruker Pen tool til å lage et hus og hvordan man lager en solfanger.
Det jeg mener er lurt til neste gang er å bruke ruler (linjal) i programmet, fra begynnelsen. Dette gjør det enklere å se plakaten sin sammensetning, og oppsetning av forskjellige elementer.  

Dette prosjektet har vist meg hvordan man lager plakat, og hvordan infografikk fungerer. Jeg har også lært mer om solfanger når jeg lagde et idékart på starten. Håper dere liker plakaten, og at den har en bra sammensetning. 
Solfanger: https://www.google.no/search?q=solfanger&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiDuZWrgaXUAhUIdCwKHXtnBg8Q_AUICigB&biw=1366&bih=662#imgrc=UnGcGs3GP2M9zM:

-Marit

torsdag 27. april 2017

THE CHEF

Nå har vi hatt oppgave om å lage en logo, i denne oppgaven har vi 4 alternativer. Jeg valgte alternativet "the chef". 
Oppgaven gikk ut på å lage en logo etter disse kriteriene: matprodukter/restaurant, eksklusivt og økologisk. 
Jeg startet det hele med å finne ut hvilken logo jeg skulle lage, noe som var litt truvlete. Når jeg begynte fant jeg bilder på pinterest som jeg satt sammen til et moodboard. De to grønnfargene brukte jeg i logoen, og alle fargene er hentet fra bildene. 

Etter dette begynte jeg å tegne skisser. Det var litt vanskelig å komme frem til en logo jeg virkelig likte, så tegningen ble en stor del av prosessen med å lage logo. Med litt om og men kom jeg frem til den logoen jeg ville lage.

Når jeg begynte i illustrator så så jeg virkelig for meg hvordan dette ville bli. Men det var litt finpuss her og der, igjen. 

De grønne fargene gjør slik at man ser at det hører til noe økologisk. Spesielt når man har med eplet, så gjør dette at man tenker på noe sunt. Jeg bruker også en grotesk font fordi det er dette som er inn for tiden. Dette vil da gjøre merket eksklusivt. Det er også en font som passer til mye. Jeg fant fargene ved å bruke moodboardet, og tok farger derfra.
-Marit

mandag 24. april 2017

Fake news

I denne oppgaven har vi jobbet med fake news, såkalt falske nyheter på norsk. 
Falske nyheter er nyheter som ikke er sanne. Man kan skape helt uvirkelige nyheter, eller bygge en nyhet ut ifra en annen sak. På denne måten skaper man troverdighet, fordi man har hørt om en lignende sak tidligere. Falske nyheter er noe som blir brukt til å skape reaksjoner og diskusjoner. Det er også som oftest "nettroll" som ønsker å provosere eller trigge andre mennesker, som derved lager slike falske nyheter. 

Under ser du den falske nyheten min. det ekte ved denne er at "13 reasons why" (Netflix-serie) har skapt mye reaksjoner, etter at serien ble publisert. Men det falske er at Norge boikotter serien, og ikke vil vise det i Norge.
Det jeg gjorde for å få denne nyheten realistisk, var ved å ha en lignende font som den VG har. Jeg valgte også å gjøre siden så realistisk som mulig ved å ha med, hvem som har skrevet den, FaceBook og Twitter linker og en lignende layout som den VG har. Jeg har også en kort overskrift med fem ord, noe som gjør en leser nysgjerrig. Hva/hvem boikotter "13 reasons why"?

-Marit



søndag 26. mars 2017

Logo

På fredag fikk vi en oppgave om å ta bilder av logoer og legge de ut her. Dette er en del av en oppgave, som går ut på å lage en logo. Men her har jeg bildene jeg tok.




onsdag 15. mars 2017

Informasjonskampanje


Vi har nå lagd våre egne informasjonskampanjer mot mobbing. Denne oppgaven var da rettet til bruk i radio, og skulle da inneholde stemmer, reallyd, lydeffekter og musikk. Oppgaven skulle gjøres individuelt, alt fra start til slutt. 

Jeg jobbet med å få en oversikt over hvordan lydbildet mitt skulle være, og jeg ville ha oversikt igjennom hele prosessen. 
Jeg startet med å skrive opp hvilke lyder jeg ville ha, og når i lydfilen de skulle brukes. 
I informasjonskampanjen så har jeg én sang igjennom hele, dette gjør at det blir en stemning i informasjonskampanjen som er trist og alvorlig.

Når jeg skulle ta opp lyd så passet jeg på at det ikke var noen andre lyder i bakgrunnen, og at det ikke ble noen lyd fra pusten når man snakker. Jeg fant også ut at det er smart å snakke mot en gjenstand som ikke gir noe gjenklang. Dette gjorde at lyden ikke ble så hard, men det ble mykt og stemmen ble mer rettet mot lydmottakeren.

Jeg brukte programmet Premiere Pro i denne oppgaven, fordi det er dette programmet jeg er kjent med. I denne oppgaven lært jeg at det er viktig å system, både i lydopptakene og i hva jeg skal ta opp av lyd. Det er også viktig å ha headset eller ørepropper slik at man vet at lydopptaket blir bra.

-Marit  

fredag 3. mars 2017

Portrett

I det siste har vi jobbet med portrett og produktfotografering. Jeg valgte da å legge ut portrettet. Modellen er Dida Mohammed.
Dette er da originalbildet som er tatt med NIKOND80. Innstillingene som jeg brukte var på: ISO-250, lukkertid 1/125 og med automatisk blits.

Dette er det ferdig redigerte bildet, som er blitt gjort mørkere rundt personen slik at fokuset i bildet blir bedre. 




-Marit

tirsdag 28. februar 2017

The perks of being a wallflower

Filmen handler om en gutt som mistet sin beste venn til selvmord. Hele filmen tar for seg Charlie sitt liv når han får nye venner, og klarer å se lyst på livet igjen. Den ene vennen hans med navn Sam blir han forelsket i, og disse blir da sammen på slutten av filmen. Sam og Charlie har blitt seksuelt trakassert i ung alder, og Charlie har vonde minner fra dette. De nye vennene han får er avgangselever, men han går kun i førsteklasse på videregående, så når Sam og Patrick drar så klikker det litt for han. Han blir lagt inn på sykehus, der blir han behandlet og snakker for første gang ut om hva tanten gjorde mot han, når han var liten. Patrick er homofil og er i skjul sammen med en fotballspiller, men dette kan ingen vite fordi fotballspilleren har ikke kommet ut at skapet.   

Filmen har en fin helhet, som tar opp viktige temaer som angår mange ungdommer. Skuespillerne gjør hele filmen, for de spiller rollene veldig realistisk. Det føles ut som om man han kjent disse personene hele livet, for man kommer så tett på dem. Musikken i filmen løfter også filmen opp og fram. Den lager en stemning av ungdomstid og en dyster bakgrunn i deres liv. Musikken gjør også karakterene levende for det handler mye om musikk i filmen. De har også lydeffekter som gjør at det blir enklere å følge med i filmen, dette gjør også handlinger enklere å forstå. I en scene der vennene til Charlie skal dra å studere et annet sted klikker det litt for han, for minnene kommer tilbake. I denne scenen spiller klippingen og lydeffektene en stor rolle. Dette synes jeg blir løst på en bra møte.

Filmen er en sekser for den har en bra story med viktige temaer som blir tatt opp i filmen. Dette summerer også opp ungdomstiden til mange mennesker, og jeg mener det tar opp temaer som angår alle ungdommer og ikke bare ungdommer i USA. Filmen er også veldig følsesladd med mange scener som blir forsterket av klipperytme og lydeffekter. 
-Marit

torsdag 16. februar 2017

Mediadag

Vi startet dagen med Jon-Petter Jansen som er kommunikasjons sjef i TV2. Han forteller om problemer som rammer TV, og at det unge publikumet ser mye mindre på TV nå enn før. Men det hele ble snudd når programmer som "Farmen kjendis" ble satt på lufta. Programmet første da til stor økning.  "Fjorden cowboys" har nå også kommet i rampelyset etter at Lothepus deltok og vant "Farmen kjendis".
Det viktigste i den nye hverdagen til TV2 er at man kan sosiale medier. De nye som blir ansatt er nødt til å kunne sosiale medier, og grunnleggende skrive-, foto- og videokompetanse er en selvfølge. 
Døgnet med Justin Bieber under gratiskonserten var hans heftigste natt, nettet eksploderte etter at det ble sølet vann på scenen, og han avbrøt showet.
Han avsluttet det hele med spørsmål, og klipp av programmer som ikke har kommet på TV enda. 

Etter pausen var det to elever fra 2MEDA som holdt presentasjon om YFF. Og de snakket om hvordan bilder de tar, og forskjellige typer bilder man kan ta. De var på CYAN og stilte ut et bilde de selv hadde tatt, og hadde da mulighet til å vinne en pris. Det var dessverre ingen av de som vant prisen, men de runder det hele ved å fortelle om at de skal tilbake neste år.

Etter litt konflikter med trafikken kom det lærere og tidligere elever fra Høyskolen Kristiania. De snakket om studier og hva man skal bli når man blir stor, og at det viktigste er å trives med det du gjør og at du helst har en inntekt. Men media spiller en mye større rolle enn det folk ville tenkt for noen år siden, og et nøkkelord de da bringer frem er "morgendagens næringsliv trenger nye ideskapere". De 8 fagskole studiene de har tar for seg et bredt spekter med mye forskjellig utvalg i mange kategorier. 3D og animasjon, grafisk design, illustrasjon, interaksjons design, interiør, musikkdesign, reklame og merke kommunikasjon og film.¨

Etter matpausen var det fotografen Stig Marlon Weston som da driver mye med kameraløst fotografi. Han forklarer da hvordan han arbeider i med film i mørkerom, og hvordan kan setter bilder sammen til collager. Grunnen til at han velger å gjøre det på denne måten er fordi han føler at bildene blir mer ekte, og på en måte litt nærmere en selv. 

De siste som kom denne dagen var Lucky View, tre gutter fra Fredrikstad. Selskapet ble etablert i 2011, og holder på med å produsere film og musikk. Det som startet det hele var at de syntes det var gøy å lage film og å filme generelt. De lager ikke videoer i en spesiell kategori, men mange forskjellige videoer. Det de nevner er at det morsomste er å lage humor. 

Hele dagen var lærerik, med mange forskjellige innslag. Denne dagen har virkelig åpnet øynene mine for nye muligheter i fremtiden.

-Marit

tirsdag 31. januar 2017

Mediehistorie-infografikk

Dette er en oppgave vi begynte med før jul, og som vi avsluttet med nå. Denne oppgaven gikk ut på å lage en slags film som viser informasjon, på en litt annen måte. Denne oppgaven har blitt arbeidet med i Premiere Pro, Illustrator og i Photoshop.

Gjort:Oppgaven ble utført med gruppearbeid og vi bestemte oss for å arbeide på individuelle pc'er, og sette sammen oppgaven til slutt. Dette fungerte strålende. Det eneste som var utfordrende var å få filmer fra andre pc'er til sin egen. Der vi da skulle sette sammen hele filmen til et produkt, slik at vi kunne få levert det.

Lært:

  • Jeg har lært mye om mediehistorien. 
  • Jeg har også blitt mye flinkere til å redigere i Premiere Pro. 
  • Jeg tenkte at infografikk skulle være mye vanskeligere enn det det egentlig var, så jeg mener at jeg har lært at jeg ikke skal ta sorgene på forskudd.  

 Lurt:

  • Det som er lurt å tenke på til neste gang er å se igjennom videoen ordentlig, og vite at alt er som det skal være.
  • Jeg mener også at det er viktig å stå litt mer på egne bein,og å stole på seg selv og andre i deres beslutninger. 
  • Helt til slutt er det viktig å høre andres meninger om det du gjør i ditt arbeid. 
-Marit

torsdag 12. januar 2017

We Can Do It!

Bilderesultat for we can do it
Dette er da første gang jeg har en slik oppgave, og oppgaven handlet om popart. Oppgaven gikk ut på at vi skulle ta bilde av noen eller deg selv, og inspirasjonen til bildet skulle være ditt forbilde/idol. Jeg valgte da å ta et selvportrett.                                                 

Jeg fikk da inspirasjon fra dette bildet. Jeg valgte dette bildet fordi jeg mener det er ganske sterkt, og det har en bakgrunn fra 2. Verdenskrig. Denne plakaten ble lagd under 2.verdenskrig, og ble brukt til inspirasjon for de arbeidende kvinnene i fabrikkene. Men det var ikke før på 1980-tallet at denne plakaten ble brukt til å fremme feminisme og andre politiske problemer.
                                  Dette er slik bildet så ut før jeg redigerte det. 

Dette er det første bildet jeg redigerte. De rutene som kom på bildet var egentlig en feil dom skjedde, og jeg syntes det så kult ut, men det ble også litt for rotete. Jeg valgte derfor å ha teksten "Feminism broke the internet", og dette var ment som noe positivt. Jeg ville da få frem budskapet om at feminisme er noe sterkt og det er bra at noen tørr å stå frem. 


 Det nye bildet mener jeg selv at ble mye bedre. Det forrige bildet ble veldig rosa, og man fikk ikke særlig mange kontraster (noe som er vanlig i popart). Dette bildet ble bedre redigert, og det ligner mye mer på et popart-bilde. Jeg valgte å bytte tekst, slik ble det også enda en klarere link til originalbildet. Dette gjør også slik at budskapet kommer klarer frem.

Originalbildet: https://www.google.no/search?q=we+can+do+it&espv=2&biw=1366&bih=662&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiP7dG3iL3RAhWsB5oKHVrNDxAQ_AUIBigB#imgrc=Vr3Nx-79N-VDYM%3A  

onsdag 11. januar 2017

Smellende kjærlighet

Smellende kjærlighet er en film jeg var med på å lage på Medier og Kommunikasjon. Oppgaven gikk ut på å lage en film der det var parallell handling mellom to personer, og hele filmen bygges opp til et møte mellom disse personene. 
Ida Andreassen Rud spilte rollen som Jenny, Dina Solberg Todorov og Othelie Sand Brødholt spilte rollen som Jennys venner og jeg (Marit Lund) spilte rollen som nerd.


                                       


Filmen starter med at vi ser personene som er med i filmen, gå i gangen. Dette gjør at de to hovedpersonene (Jenny og nerden) ikke er helt fremmede for hverandre. Dette er da med på å bygge opp en forventning, om at disse personene utover i filmen vil møtes igjen. I en annen setting.  



I denne scenen ser vi hvordan jentegjengen er, slik får vi da se kontrastene mellom nerden og disse jentene. 



 For i dette klippet ser vi hvordan nerden er. Hun sitter med lekser i motsetning til jentene som snakker om en fest.



 I dette klippet har vi en litt humoristisk del. Det som er morsomt er slurpingen i bakgrunnen, og at hun sitter så alene. Slik blir ikke filmen så kjedelig, man får en liten overraskelse med denne slurpingen.  


Her begynner den virkelige oppbygningen til at personene snart skal møtes (igjen). I dette klippet sier hun til seg selv at hun må hente bøkene i skapet sitt. 



 I samme øyeblikk sier Jenny at hun er nødt til å hente bøkene i skapet sitt. Her begynner man da å skjønne at noe er på vei til å skje.
Her er Jenny ved skapet sitt, og nerden kommer i samme øyeblikk. Nerden legger godt merke til henne, men det gjør ikke Jenny som graver inne i skapet sitt. 
Det er i dette klippet at smellende kjærlighet gir mening. For når nerden tar tak i døren får hun slått den i hodet til jenta, og hun begynner å hallusinere/drømme.
Dette er det hun hallusinerer om. At nerden står ved skapene og danser til den flørtete sangen Lets Get It On. Det første hun ser når hun kommer til seg selv er nerden som er helt oppi ansiktet hennes, og nesten roper til henne.
To dager senere bestemmer Jenny seg for å droppe festen med vennene, og hun finner heller på noe med nerden.

Denne filmen har en litt åpen slutt, man kan egentlig bestemme litt selv. Ble de sammen eller er de bare venner? Det er det opp til deg selv å bestemme.


søndag 8. januar 2017

Velkommen

Hei og velkommen til min blogg. Dette er en blogg som er knyttet til oppgaver vi har på skolen. Håper at dette virker interessant, og at du følger med videre;)
- Marit